Yabancılara Uyguladığımız Vize
Ülkemize seyahat edecek yabancıların ülkesine göre www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vizelerini almaları veya dış temsilciliklerimize şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Vize ita etme işlemlerinde yaşanabilecek gecikmelerden ötürü vize başvurularının planlanan seyahat tarihinden en az bir ay önce yapılması yararlı olacaktır.
AÇIKLAMALAR:

- E-vize, daha önce sınır kapılarında “bandrol” veya “kaşe” ile verilen vizelerin yerini almaktadır. Başvuru sahipleri www.evisa.gov.tr internet adresinden gerekli bilgileri girmek ve ödemelerini kredi kartı ile yapmak suretiyle vizelerini elektronik olarak alabilmektedirler. Başvurunun başarıyla tamamlanmasının ardından e-Vizeler kişinin e-posta adresine gönderilmektedir. - Başvuru sahiplerinin e-Vizelerinin çıktısını alarak havayolları ve gümrük yetkililerine göstermeleri ve seyahatlerinin sonuna kadar muhafaza etmeleri gerekmektedir.
- E-vize Türkiye’ye turistik veya ticari amaçlar dışında (çalışma, öğrencilik vb.) yapılacak seyahatler için geçerli değildir. Bu tür vize başvurularının dış temsilciliklerimiz aracılığıyla yapılması gerekmektedir.
- Aşağıdaki bilgiler turizm amaçlı seyahatler için geçerlidir. Eğer öğrenim, çalışma vb. özel amaçlarla Türkiye'ye gelinecekse, dış temsilciliklerimizden geliş amacına uygun vize alınmalıdır.
- Aşağıdaki bilgiler profesyonel sürücüleri kapsamamaktadır. Profesyonel sürücülere uygulanan vize rejimine ilişkin yabancının kendisine en yakın dış temsilciliğimizden bilgi alması yararlı olacaktır.
- Pasaport geçerlik süresi, talep edilen vize süresinin bitiminden en az altı ay daha uzun olmalıdır.
- "Resmi Pasaport" terimi diplomatik, hizmet, hususi ve resmi pasaportları kapsamaktadır.
- "Seyahat Belgesi" hamili yabancıların (uyruğunda bulunduğu ülkeye bakılmaksızın) dış temsilciliklerimizden vize alması gerekmektedir.
- Vize muafiyetinden yararlanabilecekler haricindeki tüm yabancıların www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize veya dış temsilciliklerimizden vize alması gerekmektedir. Dış temsilciliğimizin olmadığı ülkelerden gelecek yabancıların uyruğunda bulundukları ülkeye akredite olan dış temsilciliğimize vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. 
- Türkiye'de belgesel film çekecek, bilimsel araştırma yapacak, arkeolojik kazı yapacak veya benzeri faaliyetlerde bulunacak yabancıların dış temsilciliklerimize başvurmaları ve Türkiye'ye seyahat etmeden önce ilgili Türk makamlarından gerekli izinleri almaları gerekmektedir.
- Geçerli vizesi olan yabancıların ayrıca ikamet izni almalarına gerek yoktur. Ancak, özel meşruhatlı (öğrenim, çalışma vb.) vize ile Türkiye'ye seyahat eden yabancıların vizelerinin geçerlilik sürelerine bakılmaksızın Türkiye'ye girişlerini müteakip bulundukları ildeki Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak ikamet izni almaları gerekmektedir.
- Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek bütün yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.

ÇALIŞMA VİZELERİ HAKKINDA BİLGİ:

Türkiye'de çalışmak isteyen yabancılar dış temsilciliklerimize çalışma izni ve çalışma vizesi başvurusu yapmalıdır. Bu başvuru sırasında işverenin yabancıyı istihdam edeceğini gösterir belgenin, vize başvuru formunun ve pasaportun ibraz edilmesi yeterlidir. Bu başvurudan sonra en geç on iş günü içerisinde işverenin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na (ÇSGB) anılan Bakanlıkça talep edilen belgelerle birlikte başvurması gerekmektedir. Bu belgelerin listesini ÇSGB'nin internet sitesinde (http://www.csgb.gov.tr) bulabilirsiniz. Başvurular ÇSGB'nca 30 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Çalışma vizesi alarak Türkiye'ye gelen yabancıların en geç bir ay içerisinde ve çalışmaya başlamadan önce bulundukları ildeki Emniyet Müdürlüğü'ne ikamet izni başvurusu yapmaları gerekmektedir.

 

 

VİZE SORGULA